МЯСТО ЗА СРЕЩА НА БЪЛГАРСКАТА И СВЕТОВНАТА МИСЪЛ В ОБЛАСТТА НА ВОЕННОТО ДЕЛО И СИГУРНОСТТА

 


генерал о.р. Константин Попов

председател на Комисията по отбрана
в 44-тото Народно събрание

Уважаеми читатели,

Вдъхновяващо е решението да се възроди списание „Българска военна мисъл“, излизало от 1934 до 1943 г. За своето време то е било ценно с публикуваните в него научнопопулярни статии по военно дело, история, външен и вътрешен преглед, рецензии.

Сега, в XXI век „Българска военна мисъл“ ще е модерно военнотеоретично двумесечно онлайн издание на български и английски език с възможности да достига до много по-широк кръг хора, чиито интереси са свързани с националната и международната сигурност, с изследвания в областта на сигурността и отбраната, обучението, киберсигурността, с историческите изследвания, с разширяване обхвата и предметните области за сътрудничество и взаимодействие с водещи национални и международни образователни и научни организации и др.

Вярвам, че специално място ще бъде отделено на военно-патриотичното възпитание на младите хора. Това е особено важно, за да се помни и знае богатата военна история на България, изпълнена  с ярки примери за проява на родолюбив дух и на безпримерен героизъм в името на родината. Ето защо е похвално, че в списанието ще намерят място отразяването на годишнини и популяризирането на новоизлезли книги от областта на българската обща и военна история.

Съвремието, разбира се, ни поставя нови задачи и възможности – читателите да имат на разположение рубрики с актуални новини, публикации от чуждестранни автори и отразяването на научни и обществени събития с международно значение. Особено важно е и вниманието, което екипът на списанието ще предложи на младите изследователи. Те ще имат възможността да участват със свои разработки в научен конкурс по теми от областта, в която работят.

Всичко това прави възраждането на списание „Българска военна мисъл“ изключително полезно и със съвременно звучене. Ето защо поздравявам творческия екип за решението да даде място за среща на българската и световната мисъл в областта на военното дело и сигурността.

На екипа пожелавам високи творчески успехи, а на читателите – интересна и полезна информация за развитието на военното дело в съвременния свят.

На добър час на възроденото списание „Българска военна мисъл“!

 

Виж още

ТРИБУНА НА ТЪРСЕЩАТА НАУЧНА МИСЪЛ

Румен Радев
президент на Република България и главнокомандващ на въоръжените сили

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *