Военната академия отбеляза 106 години от създаването си

Българската армия се подготвя по своите планове, радикални промени няма, каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов.

Спирдон Спирдонов

Българската армия се подготвя по своите планове. И това не е заради това, че някъде има някаква ситуация, а точно заради това, че някъде може да възникне ситуация. Това каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов пред журналисти. Той участва в тържественото отбелязване на 106 години от създаването на Военна академия „Г.С.Раковски”. Заедно с него бяха началникът на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев, командващият СКС генерал-лейтенант Любчо Тодоров, командирите на ВВС и ВМС генерал-майор Цанко Стойков и контраадмирал Митко Петев, началникът на щаба на Сухопътни войски бригаден генерал Николай Караиванов, генерал-майор Тодор Дочев и други представители на висшето военно командване. В празника се включиха и председателят на СОСЗР генерал от запаса Златан Стойков, почетният председател на СОСЗР генерал-лейтенант от запаса Стоян Топалов, председателят на Столичната организация на СОСЗР бригаден генерал от запаса Стефан Стефанов, председателят на Съюза на възпитаниците на ВНВУ, ШЗО и РВГ капитан далечно плаване Атанас Илев, председателят на столичното дружество „Военноинвалид” Емил Гуджев и други представители на запасното войнство. Сред участниците бяха и бивши началници на академията, като генералите Аню Ангелов, Димитър Кръстев и Евгений Манев.

Радикални промени и изменения във войсковото всекидневие няма, посочи още министър Каракачанов. Той констатира леко смекчаване на тона в сблъсъка на големите сили по отношение на ситуацията в Сирия. Има сценарий и за нанасяне на удари, но, според него, трябва да се търси разумен компромис. Министърът смята, че президентът правилно свиква Консултативния съвет за национална сигурност на 19 април на тема „Актуални рискове и заплахи за националната сигурност на Република България. Състояние на Въоръжените сили. Необходими мерки“. Редно е при такава ситуация, посочи той, всички власти – законодателната, изпълнителната и президентът, да изговарят пробемите и да имат обща позиция. В края на краищата, продължи министърът, говорим за проблеми, които се отнасят до цялата страна, а не до една от институциите.

Днес Военна академия е акредитирана по три направления – национална сигурност, военно дело и психология, каза нейният началник генерал-майор Груди Ангелов в приветственото си слово. Академията има 15 професори, 9 доктори на науките и 52 доценти. През миналата година се наредихме сред петте университета, които изпълниха държавната поръчка, посочи генерал-майор Ангелов. Новина от днешния ден е възстановяването на списание „Българска военна мисъл”. На тоя етап то е в електронен вид. Министър Каракачанов потвърди успехите на академията под ръководството на генерал-майор Ангелов. Той предупреди, че трудните моменти пред България не са приключили и ако искаме да бъдем уважавани трябва да развиваме своята армия.

Със заповед на началника на академията бяха наградени с почетни грамоти военнослужещи и цивилни служители. Сред удостоените са полковник доц. д-р Тотко Симеонов, полковник доц. д-р Георги Георгиев, полковник доц. д-р Севдалин Спасов, подполковник доц. д-р Петър Маринов, подполковник доц. д-р Иван Чакъров, майор д-р Илиян Сотиров, майор д-р Маргарита Куманова и Марта Ганева. За 106-годишнината на Военна академия свириха и пяха проф. Петров (пристигнал специално за повода от Тунис), трима солисти от Софийската опера и балет, камерният ансамбъл „Софийски солисти“ с диригент проф. Пл. Джуров и фолклорен състав „На мегдана“. Генерал-майор Ангелов получи портрет на майор Стефан Мазаков – изтъкнат поборник за народна свобода, опълченец, офицер, герой от Сръбско-българската война 1885 г. и общественик. Дарението направи праправнукът на героя.

Виж още

Представяне на възможностите на компютърно подпомагано учение „Съвместни усилия” във Военна академия