Рецепта:

за 10 малки чашки (с вместимост около 100-120 мл). Около 3,5 г въглехидрати за порция.

За бишкотите:

* 2 големи яйца (L)

* 100 г бадемово брашно

* 30 г кокосово брашно

* 80 г еритритол на прах

* 1/2 ч.л. бакпулвер

* 30 г омекотено краве масло

* 1 ванилия (или 1/2 ч.л. екстракт ванилия)

 

За напояване на бишкотите:

* 1 голяма чаша двойно еспресо

* 3 с.л. еритритол (на вкус)

* 1/2 ампула ромова есенция (може да добавите капачка ром ако искате)

 

За крема:

* 500 г маскарпоне

* 200 мл млечна сметана 30% масленост

* 80 г еритритол на прах

* 2 жълтъка + 2 с.л. еритритол

* 1 ванилия (или 1/2 ч.л. екстракт ванилия

 

За поръсване

* 1 пълна с.л. какао

За бишкотите:

Загрейте фурната на 180 градуса.

Постелете тава за печене с хартия за печене.

Смесете в купа бадемовото брашно, кокосовото брашно и бакпулвера.

В друга купа смесете размекнатото масло, яйцата и еритритола и разбийте с миксер за 2-3 минути.

Добавете сместа от бадемово брашно и разбъркайте с шпатула, за да се комбинират.

Прехвърлете сместа в торбичка за сладкиши/пош и шприцовайте върху листа за печене в тавата 25 броя бишкоти. /При мен сместа се получи доста гъста и трудно се шприцоваше, въпреки че намалих последващо кокоса, но позволява бишкотите да се оформят и с ръце и да се направят кръгли, удобно за чаши. Не слагайте повече от 2- 2 и 1/2 бишкоти, тъй като заради кокоса са по-плътни и ще поемат и доста крем. /

Печете в предварително загрята фурна за 8-12 минути или до златисто.

Извадете от фурната и оставете да изстинат напълно.

 

В плитка купа комбинирайте кафето, еритритола и екстракта от ром.

 

За крема:

В стъклена огнеопорна купа смесете жълтъците с еритритола и разбийте с миксер за около 2 минути. Сложете купата над съд с вряща вода на котлона. Купата с крема да не опира водата. Разбърквайте енергично с бъркалка, докато кремът се сгъсти (около 5 минути) Дори да е течен, не е фатално. Оставете да се охлади.

Разбийте добре охладената сметана за около 2 минути. Внимавайте да не я пресечете. Веднага щом се сгъсти спрете миксера.

В отделна купа разбийте маскарпонето с еритритола и ванилията. Добавете жълтъците и сметаната и разбийте за кратко, докато се споят съставките.

Подгответе чашите за Тирамисуто.

Във всяка чаша поставете по бишкота, която сте напоили хубаво в кафето с рома (Може да подържите повече бишкотите в кафето, да поемат, че са по-твърди, и сипете по 1 с.л. от кафето в чашите. Бишкотите ще го поемат при охлаждане). Добавете пълна лъжица от крема. Отново бишкота и крем и завършвате с крем. Най-отгоре поръсете обилно с какао.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *