Рецепта:
за 10 малки чашки (с вместимост около 100-120 мл). Около 3,5 г въглехидрати за порция.
За бишкотите:
* 2 големи яйца (L)
* 100 г бадемово брашно
* 30 г кокосово брашно
* 80 г еритритол на прах
* 1/2 ч.л. бакпулвер
* 30 г омекотено краве масло
* 1 ванилия (или 1/2 ч.л. екстракт ванилия)
За напояване на бишкотите:
* 1 голяма чаша двойно еспресо
* 3 с.л. еритритол (на вкус)
* 1/2 ампула ромова есенция (може да добавите капачка ром ако искате)
За крема:
* 500 г маскарпоне
* 200 мл млечна сметана 30% масленост
* 80 г еритритол на прах
* 2 жълтъка + 2 с.л. еритритол
* 1 ванилия (или 1/2 ч.л. екстракт ванилия
За поръсване
* 1 пълна с.л. какао
За бишкотите:
Загрейте фурната на 180 градуса.
Постелете тава за печене с хартия за печене.
Смесете в купа бадемовото брашно, кокосовото брашно и бакпулвера.
В друга купа смесете размекнатото масло, яйцата и еритритола и разбийте с миксер за 2-3 минути.
Добавете сместа от бадемово брашно и разбъркайте с шпатула, за да се комбинират.
Прехвърлете сместа в торбичка за сладкиши/пош и шприцовайте върху листа за печене в тавата 25 броя бишкоти. /При мен сместа се получи доста гъста и трудно се шприцоваше, въпреки че намалих последващо кокоса, но позволява бишкотите да се оформят и с ръце и да се направят кръгли, удобно за чаши. Не слагайте повече от 2- 2 и 1/2 бишкоти, тъй като заради кокоса са по-плътни и ще поемат и доста крем. /
Печете в предварително загрята фурна за 8-12 минути или до златисто.
Извадете от фурната и оставете да изстинат напълно.
В плитка купа комбинирайте кафето, еритритола и екстракта от ром.
За крема:
В стъклена огнеопорна купа смесете жълтъците с еритритола и разбийте с миксер за около 2 минути. Сложете купата над съд с вряща вода на котлона. Купата с крема да не опира водата. Разбърквайте енергично с бъркалка, докато кремът се сгъсти (около 5 минути) Дори да е течен, не е фатално. Оставете да се охлади.
Разбийте добре охладената сметана за около 2 минути. Внимавайте да не я пресечете. Веднага щом се сгъсти спрете миксера.
В отделна купа разбийте маскарпонето с еритритола и ванилията. Добавете жълтъците и сметаната и разбийте за кратко, докато се споят съставките.
Подгответе чашите за Тирамисуто.
Във всяка чаша поставете по бишкота, която сте напоили хубаво в кафето с рома (Може да подържите повече бишкотите в кафето, да поемат, че са по-твърди, и сипете по 1 с.л. от кафето в чашите. Бишкотите ще го поемат при охлаждане). Добавете пълна лъжица от крема. Отново бишкота и крем и завършвате с крем. Най-отгоре поръсете обилно с какао.