Рецепта:

* 1 кг телешко смляно месо (моето е от телешки врат)

* 1 глава лук

* 2 скилидки чесън

* 1/2 връзка магданоз

* 1 с.л. микс арабски подправки (примерно този, за ливанска телешка шаварма- тук (или 1 с.л. гарам масала). Ако добавите гарам масала, добавете и 1/2 ч.л. червен пипер, 1/4 ч.л. лют червен пипер, 1/2 ч.л. черен пипер, щипка индийско орехче и 1 розичка смлян карамфил. Също може да се добавят чесън на прах и куркума. В някои миксове има повече, или по-малко подправки. Четете съдържанието. Ако не обичате някоя подправка, просто я пропуснете.

Приготвяне:

В робот се поставят обелените и почистени чесън и лук и половината връзка магданоз. Сместа се смила и последващо се добавя към смляното месо. Добавят се подправките и се омесва хубаво каймата.

Дървени шишчета се накисват във вода и се оставят да престоят около час.

Изваждат се и около всяко се оформя месото, като се притиска с ръце, на издължени кебапчета, или на по-малки такива. Не трупайте много месо. Трябва да успее да се задържи на шишчето и да не пада.

Загрява се грил тиган с незалепващо покритие, намазва се с мазнина и когато започне да цвърчи се подреждат шишчетата с месо за печене. Печете по около 4-5 минути от всяка страна.

Шишчетата може да изпечете и във фурна, като е хубаво да ги наредите в тава покрита с хартия за печене.

Сервирайте с плосък хляб, или лаваш. Добавете млечно-чеснов сос, дзадзики, хумус, тахан… каквото ви харесва. Шайби нарязан лук, домат, краставица, или нарязано прясно зеле. Може да сервирате и с ориз.

Вкусно е! Лесно е! Идеално е за бърза вечеря.

Може да си овкусите по-рано месцето, да оформите шишчетата и да чакат за вечеря само да ги изпечете. Нарязвате зеленчук, добавяте сосче, готов лаваш и готово.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *