Рецепта:

За тортата:

240 г черен шоколад (по желание може да замените с млечен шоколад)

240 г  пудра захар (по рецепта е кристална захар)

240 г несолено масло (на стайна температура)

2 яйца /или 100 мл млечна сметана/

480 г богати чаени бисквити- или Digestive бисквити

1/2 чаена лъжичка масло за намазване на формата

 

За основа:

100 г бисквити

 

За покритие:

480 г черен шоколад (добавете 200 мл млечна сметана при разтопяването на шоколада за по-мека шоколадова заливка) В оригинал тортата се залива само с разтопен шоколад. Може да използвате по-малко шоколад за заливка, ако не добавяте сметана, за да я омекотите.

50 г бял шоколад за украса (може и тъмен шоколад)

Приготвяне:

Намажете ринг за торта (диаметър 24 см) с краве масло и поставете в тава покрита с хартия за печене.

Натрошете бисквитите на едро с големина на бадем.

Разбийте маслото с гранулираната захар на пухкав крем.

На порции добавете разтопен  на водна баня шоколад и накрая яйцата, като непрекъснато разбивате./ Ако решите да използвате сметана вместо яйца, смесете я с шоколада и разтопете на водна баня, на умерен огън, като разбърквате с лъжица до получаване на хомогенна маса/.

Смесете крема с бисквитите, докато се покрият с шоколадовата смес.

Подредете ред бисквити в ринга за основа.

Разпределете бисквитената смес в ринга. Притиснете и изравнете.

Оставете тортата да се охлади за 3 часа в хладилник.

Отделете ринга и покрийте тортата с разтопен на водна баня тъмен шоколад. Оставете да се охлади на стайна температура./ За по-мека глазура, добавете по желание 100 мл сметана за малка торта или 200 мл сметана за голяма торта, към шоколада на водна баня/

Украсете с разтопен на водна баня бял или тъмен шоколад.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *