Рецепта:
За тортата:
240 г черен шоколад (по желание може да замените с млечен шоколад)
240 г пудра захар (по рецепта е кристална захар)
240 г несолено масло (на стайна температура)
2 яйца /или 100 мл млечна сметана/
480 г богати чаени бисквити- или Digestive бисквити
1/2 чаена лъжичка масло за намазване на формата
За основа:
100 г бисквити
За покритие:
480 г черен шоколад (добавете 200 мл млечна сметана при разтопяването на шоколада за по-мека шоколадова заливка) В оригинал тортата се залива само с разтопен шоколад. Може да използвате по-малко шоколад за заливка, ако не добавяте сметана, за да я омекотите.
50 г бял шоколад за украса (може и тъмен шоколад)
Приготвяне:
Намажете ринг за торта (диаметър 24 см) с краве масло и поставете в тава покрита с хартия за печене.
Натрошете бисквитите на едро с големина на бадем.
Разбийте маслото с гранулираната захар на пухкав крем.
На порции добавете разтопен на водна баня шоколад и накрая яйцата, като непрекъснато разбивате./ Ако решите да използвате сметана вместо яйца, смесете я с шоколада и разтопете на водна баня, на умерен огън, като разбърквате с лъжица до получаване на хомогенна маса/.
Смесете крема с бисквитите, докато се покрият с шоколадовата смес.
Подредете ред бисквити в ринга за основа.
Разпределете бисквитената смес в ринга. Притиснете и изравнете.
Оставете тортата да се охлади за 3 часа в хладилник.
Отделете ринга и покрийте тортата с разтопен на водна баня тъмен шоколад. Оставете да се охлади на стайна температура./ За по-мека глазура, добавете по желание 100 мл сметана за малка торта или 200 мл сметана за голяма торта, към шоколада на водна баня/
Украсете с разтопен на водна баня бял или тъмен шоколад.