Блог

Фини начини на подсъзнанието да ни саботира

Подсъзнанието е онази структура в нашия мозък, която съдържа всички програми, нужни за нашето оцеляване и развитие. Ние сме тук си сега благодарение на способността на нашия мозък да архивира информацията и да я използва по предназначение. Всички работещи и утвърдени в поколенията начини за оцеляване, мозъка запазва в подсъзнанието и използва, независимо дали човек е щастлив от това или не. Важното е да оцелее в живота. Ако вие четете това, очевидно вашето подсъзнание се е справило отлично в своята работа вие да оцелеете. А щастливи ли сте? За мозъка е по-важно да оцелеете, отколкото да сте щастливи. А може би подсъзнанието ви не познава щастието, което търсите? И се получава несъответствие между онова, което искате със съзнателния си ум и онова, което подсъзнателния ви ум има като програма. Ако нямате това, което искате в живота си, значи нямате поддържаща подсъзнателна програма, че то е безопасно за вас. И тогава се включват програми, които са саботиращи и ограничаващи. Подсъзнанието е изключително креативно в това да създава реалност, която е безопасна за вас, чрез фино и трудно уловимо авто саботиращо поведение. Ето 3 от тези фини начини, по които подсъзнанието ни саботира:

Отлагане 
– това е един отличен начин вие никога да не постигнете никакво развитие, успех или промяна. За да се случи промяна е нужно действие, трябва да направите нещо различно. Ако вие имате навика да отлагате онова, което знаете, че трябва да направите, това е 100% гаранция, че ще останете в безопасната си зона на комфорт завинаги. Дори и там да сте нещастни. Важното е че нещастието ви е познато, а това го прави безопасно.

Да започваш много неща едновременно и да не ги довършваш
– ако трябва да направите нещо за някой друг, сигурно се справяте отлично. Но не и когато трябва да направите същото за себе си. Появяват се много привидно независещи от вас причини да зарежете важните за вас неща- изведнъж енергията изчезва, налага се да свършите нечия чужда работа, или моментът някак си не е подходящ, а често няма и нужните пари. Каквито и да са причините, важно е да забележите, че те редовно се появяват и ви принуждават да се откажете от това, което правите и то да остане недовършено. Когато напълните живота си с такива недовършени дела, вие няма как да имате енергия да вървите напред и да бъдете успешен човек, защото това което правите е точно обратното, на онова, което е нужно за да постигнете развитие, успех и промяна. Липсата на постоянство ще ви държи в познатия ви до болка живот, който не харесвате дотогава, докато забележите, че действате против себе си.

Хаос
– липсата на ред в дома, офиса, колата, мислите, живота е най-сигурния начин, никога да не мръднете напред в живота си и дори да го усложните още повече. Защо? Защото когато има хаос, няма ясна визия и посока, в която човек да върви. Това често означава да се въртиш в кръг на едно и също място. Най-често това място е дъното. За да има развитие, промяна и успех е нужно човек да е стриктен и да умее да създава ред в живота си и във вещите си. Когато не можете да си подредите дрехите в гардероба, най-вероятно няма да можете да подредите и живота си.

Откъде идва всичко това? Това идва от менталната нагласа. А тя най-вероятно е нагласа за липса и страхове за неясното бъдеще. Тази нагласа идва от потискането на себе си, което човек се е научил да прави още в най-ранната си детска възраст. А защо се е наложило да се научи да потиска себе си? Защото когато като дете е изразявал себе си шумно, и е искал да опита и това и това, и да получава внимание, любов и възхищение от майка си, този човек е чувал „НЕ“ „НЕ МОЖЕ“, „ТИ СИ ЛОШО ДЕТЕ“ „КАТО ПРАВИШ ТАКА МАМА ЩЕ СТРАДА“, „ЛОШИТЕ ДЕЦА ГИ ВЗЕМА ТОРБАЛАН“, „НЕПОСЛУШНИТЕ ДЕЦА ГИ ОСТАВЯТ В ДОМ ЗА СИРАЦИ“. И детето разбира, че да си себе си и да правиш нещата, които искаш е лошо нещо и застрашава неговата безопасност. И се научава да бъде точно такова каквото го иска майка му- послушно и добро. Това е свързано с огромен вътрешен стрес. Накрая свикваш и започваш да живееш по тази програма, която гарантира безопасност. Какво се случва когато това дете стане на 35 години и тази програма продължава да дава безопасност? Тогава този човек отново живее в стрес, но този път стресът е свързан с това, че той не успява да постигне онова, което иска- проваля се, губи пари, страхува се да прояви себе си, замръзва когато има възможност да действа, блокира, когато трябва да постави граница с другите хора, ужасява се когато трябва да направи нещо, което би му донесло успех в живота. Отлага, недовършва нещата си, създава хаос. Така, малкото дете, носещо неизцелена травма в себе си остава в безопасност. Страх от провал и страх от успех са най-дълбоките програми в подсъзнанието. Промяната застрашава безопасността, да бъда себе си застрашава безопасността. Да бъда себе си е опасно, защото ще бъда отхвърлен от семейството си.
Как да излезем от това? ТЕТА хийлинг има съвършения алгоритъм за това. Дава възможност да видиш модела под твоя проблем и автоматичното саботиращо поведение, което имаш, но не виждаш. Дава възможност, да видиш как негативното действие създава положителен резултат и те държи в енергията на чувства като безсилие, безпомощност, страх. Тета хийлинг има и ресурса на енергийно ниво да промени вътрешните убеждения, които от ограничаващи да станат вдъхновяващи.
Редовната и постоянна работа над себе си и вътрешния свят на подсъзнанието дава желаните резултати и ресурс за промяната, която човек желае.