Смяната на сезоните ни напомня, че животът непрекъснато се обновява, и че всеки ден е начало. Но много хора по това време на годината се чувстват по-малко жизнени, изпитват чувство на тежест и летаргия, а симптомите на сезонната алергия се засилват. Ани от Healthylicious ни разказа за полезните свойства на сока от цвекло и защо трябва да го включим в менюто си.

Освен храна, богата на витамини и минерали (най-вече фолат и манган), цвеклото е и функционална храна. Може да помогне с оксидативния стрес и възпалението.

Сокът от цвекло, по-специално този, който е лакто-ферментирал се нарича още „квас от цвекло“. Сокът и квасът си приличат, но при кваса захарта е по-малко, тъй като е метаболизирана от бактерии. Съдържа витамини от група В, витамин С, някои минерали, както и антиоксиданти и фитонутриенти.

Тъй като е ферментирала напитка, тя е изключително полезна за храносмилателната ни система, тъй като е богата на пробиотични бактерии. Традиционно тази напитка се е използвала като тоник за кръвта и черния дроб, тъй като цвеклото съдържа вещества, които подкрепят работата на черния дроб. Много често се споменава и във връзка с храносмилането и по-специално функцията на жлъчката.

Днес ви представям тази напитка като начин да включим допълнителни полезни вещества към ежедневното си хранене. Лакто-ферментирал сок може да откриете в магазините, а истински непастьоризиран квас може да си приготвим сами вкъщи. На снимката виждате и още салата Цезар с домашен дресинг, с която този тоник се комбинира чудесно.

Рецептата за дресинга е:

150 г кисело мляко
2 с. л. горчица
30 г пармезан
2 с.л. зехтин
2-3 филенца аншоа
1/2 ч.л. чесън

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *